Gledelig gjensyn første skoledag i den polske skolen i Stavanger

Forrige helg var det skolestart i den polske skolen i Stavanger. Det ble et gledelig gjensyn for både foreldre, lærere og elever.​
En stor barnegruppe sitter på gulvet med lærere rundt seg
Småtrinnet er samlet til lesestund i ring på gulvet. Bildet er gjengitt etter tillatelse fra foreldre/foresatte. Foto: privat

– Det har vært veldig kjekt å komme tilbake til skolen etter et og et halvt år med digital undervisning, sier Michael Mazurek, som er geografilærer på skolen og kontaktperson for Eterni. Eterni Norge sponser skolen, som har til hensikt å gi opplæring i polsk språk, kultur, geografi, historie og religion til barn som vokser opp i Norge.

Nestleder på skolen, Joanna Slysz-Kaluza, er stolt over å være Norges største polske skole

 

– Det som vi er spesielt stolte over er at elevene som reiser tilbake til Polen kan gå rett inn i det polske skolesystemet igjen.

 

Joanna Slysz-Kaluza, nestleder ved Polska Katolicka Szkoła Sobotnia w Stavanger. Foto: privat

Skolen er offisielt godkjent av Utdanningsdepartementet i Polen, så barn og lærere har samme status som barn og ansatte i polske skoler i Polen.

– Det gjør overgangen mye lettere for dem som flytter tilbake til Polen. De har ingen problemer med språk, og tilpasser seg veldig raskt i det polske samfunnet igjen, fortsetter hun. 

Den polsk-katolske lørdagsskolen har ca. 310 elever, 33 lærere og assistenter, én logoped, to psykologer og én spesialpedagog. Alle jobber frivillig hver lørdag – totalt 20 lørdager i løpet av året.

 

– Vi setter utrolig stor pris på lærerne våre, og at de bruker av sin fritid til undervisning og retting. Flere av lærerne tar også ekstra utdanning. Vi er mange som jobber tett sammen for å ta vare på det polske språket og kulturen, påpeker Joanna. – Pengene som vi får fra sponsorene våre bruker vi til å kjøpe skolebøker, arbeidsbøker, bøker til biblioteket og noe undervisningsutstyr. I tillegg går de til en rekke ulike arrangementer, som f.eks. samlinger og forestillinger, kan Joanna fortelle.

 

(artikkelen fortsetter under bildet)

Geografilærer og lærebokforfatter Michael Mazurek. Foto: privat

HR-konsulent i Eterni Norge, Michael Smykowski, står bak sponsor-initiativet:

– Vi har mange ansatte som er fra Polen, meg selv inkludert. Det er viktig for oss polakker å ha kontakt med polsk kultur. Ved å sponse den polske skolen, støtter vi hele det polske miljøet – ikke bare i Stavanger, men i Sandnes, Finnøy, Egersund, Bryne, Nærbø. Selv om vi elsker Norge og er godt integrert her, er det viktig å ikke glemme det polske opphavet og alt som hører med. Ikke minst det sosiale.

De er enige om at det var veldig stas å treffes igjen første skoledag. Og spenningen var stor:

– Alle var veldig glade, nysgjerrige og spente på hvordan det kommer til å bli. Vi håper vi kan fortsette å treffes som før. Det er ikke det samme å sees via en skjerm, understreker geografilær Michael Mazurek.

Eterni Norge ønsker lykke til med skoleåret 2021-2022.

Profilbilde av Michael Smukowski ,mann i hvit genser og mørkt hår
Michael Smykowski er HR-konsulent i Eterni Norge og initiativtaker til sponsoratet. Foto: Fotograf Lillian Nordbø www.fotograflilliannordbo.no