Fra økonomistudent til produksjonsmedarbeider

Det er ikke lett å få jobb som ung og uten arbeidserfaring, men når du først får muligheten til å teste ut nye bransjer i praksis, kan det bane vei for helt nye karriereveier. Håkon Haanshus (22) studerte bedriftsøkonomi, men etter å ha jobbet som produksjonsmedarbeider i Eterni tenker han nå i helt nye baner om fremtiden.
Lys, ung gutt ser rett i kamera med hvit t-skjorte, hårnetting og øreklokker.
Håkon Haanshus kledd for en dag i kyllingfabrikk. Foto: privat.

– Jeg lette lenge etter butikkjobber blant annet, men det var ikke enkelt å få jobb uten erfaring. Jeg opplevde at med Eterni så kommer man mye lettere gjennom nåløyet. Den praktiske erfaringen har vært gull verdt for meg, når jeg begynte å tvile på studieløpet mitt.

Hvorfor valgte du å gå til bemanningsbransjen? 

– Som ung 18-19 åring så hadde jeg få kontakter i arbeidslivet. Ved å bli kvalitetssikret gjennom Eterni så ble de godt kjent med meg og mine styrker. Det at noen seriøse som er godt kjent i bransjen kan anbefale deg, åpner mange flere dører. Jeg hadde nok ikke fått muligheten uten dem, og nå har jeg masse jeg kan putte på CV’en min.

Trivsel og erfaring
Håkon sier han har fått godt innblikk i hvordan ting fungerer og henger sammen i blant annet matbransjen:
 
– Det er veldig spennende å jobbe med bearbeiding av kjøtt. Enten det er hvordan man deler indre og ytre fileter, opererer lårmaskin, grillrommet, eller i farseavdelingen. Det er ekstra gøy når vi som jobber direkte i produksjon kan være med å testsmake og påvirke utviklingen videre. Det er interessant å være en del av hele prosessen, og det er mange hyggelige mennesker man blir kjent med. Uansett hvor veien går videre, så får jeg nok veldig utnytte av denne erfaringen.

Han liker godt å jobbe litt fysisk: 

– En periode under pandemien ble det mye overtid, som jeg egentlig hadde trodd jeg skulle bli veldig sliten av, men jeg fikk masse energi av det. Det er nesten sammenlignbart med en treningsøkt: etter en liten pause så har du nesten mer energi enn før du starta. 

Håkon sier han har et godt inntrykk av arbeidsgiveren sin:
– Det gode inntrykket har jeg fått gjennom Gina, HR-konsulenten jeg har mest kontakt med. Det er alltid en toveiskommunikasjon mellom oss, om planen fremover, hva hun kan gjøre for meg og hva jeg kan gjøre for henne. Jeg føler at ting fungerer bra, og det er jo de ansatte du ser og har jevnlig kontakt med som gir det inntrykket.
"Ved å bli kvalitetssikret gjennom Eterni så ble de godt kjent med meg og mine styrker. Det at noen seriøse som er godt kjent i bransjen kan anbefale deg, åpner mange flere dører."
Håkon Haanshus
Profilbilde av smilende lys dame med lyst hår og svart blazer, ser inn i kamera.
Gina Berg er avdelingsleder for Produksjon avd. Støren, og har jobbet i Eterni siden oppstarten i 2011.

Hvordan trives du på jobb på arbeidsplassen, da?

– Jeg går godt sammen med andre på jobb og det skaper jo en veldig god trivselsfølelse. Humor og måte å være sammen på er avgjørende. Hvis man er positiv så skinner det gjennom. Det er veldig variert de jeg har jobbet med. Noen ganger kan det være et stort aldersspenn med folk fra mange forskjellige land. Alle er veldig trivelige. Kollegene mine er veldig glade og har humoren med seg. Jeg har jo måttet tilpasse meg folk som ikke har norsk som morsmål. Jeg fikk for eksempel opplæring fra en fra Slovakia da jeg jobbet med kylling, så jeg har lært mye om å kommunisere med ulike mennesker og bruke engelsk som arbeidsspråk.

Nye bransjer

Håkon har den siste tiden begynt å jobbe innen tekstil og vaskeri. 

Hvordan var det å skifte fra én bransje til en annen nærmest over natten?

– Det er jo litt annerledes – å gå fra kjøtt til vasking av klær er jo litt rart. Men det også henger jo sammen, på en måte. Vi vasker faktisk arbeidstøy her fra den tidligere arbeidsplassen min. Jeg tenker jeg vil fortsette her for å se mer hva det går i. Jeg har for det meste holdt på med tømming av klær, flytting og sortering, samt litt logistikk med opptelling, registrering og rapportering.

Bilde av ung mann i hvit frakk og blå t-skjorte, i helfigur. Tatt i kantinen.
Håkon synes det er spennende å teste ut flere bransjer. Her iført antrekk fra vaskeriet han jobber i for tiden. Foto: privat.

Har du noen tanker om fremtiden? Hvor er du om fem år?

– Jeg ser for meg at jeg kan ha oppnådd et fagbrev, kanskje innen pølsemakerfaget eller som kjøttskjærer, men jeg vet ikke sikkert enda. Det er et veldig spennende fag. men jeg vet ikke helt. Har tenkt litt på elektrikerfaget også, også må jeg se an hvor det bærer innen tekstil og vaskeri. På ungdomsskolen og videregående så vet man så lite om hva man vil. Det er så kjipt å studere en retning du ikke vet om du kommer til å like. For min del så kan jeg foreløpig si at man aner ikke hva man vil trives ordentlig med før man har noen lag med erfaring. Da blir det enklere å vite hva man vil, og får litt perspektiv på ting.

Tips til unge jobbsøkere

Har du tips til andre unge som er på jakt etter jobb?

– Prøv å møte arbeidsgiver ansikt til ansikt og ikke vær redd for å vise hvem du er. Det er tryggere for begge parter å se et ansikt enn en bunke papirer. Også er det mye som handler om måten man presenterer seg på. Det skinner fort gjennom om man er sikker eller usikker. Vis engasjement! 

Håkon kommer også med en oppfordring generelt: 

– Man må ikke og bør ikke stoppe å lære. Kunnskapsbygging er viktig hele livet. Jeg er bare 22 år, men har likevel opparbeidet meg mye erfaring. Det var tydelig på de jeg jobber hos nå at de syntes jeg hadde mye erfaring allerede. Det er ikke tvil om at å jobbe i Eterni gir meg mange flere muligheter: jeg får testet ut flere stillinger og bransjer, de gjør veien inn enklere, man får mye erfaring å vise til hos fremtidige arbeidsgivere, og jeg lærer masse om meg selv og hva jeg kunne tenke meg å gjøre senere.